Neobesseya wissmanniii

Toen de tekening gemaakt werd noemde de plant nog Neobesseya wissmannii. De naam Neobesseya werd voor het eerst ingevoerd in The Cactaceae van N.L. Britton & J.N. Rose in 1920. Tot dan werden de planten uit dit nieuwe geslacht nog ingedeeld bij Mammillaria en was dus Mammillaria wismannii (Hildman). Neobesseya verwijst naar Dr. Charles Edwin Bessey (1845 – 1915), professor aan de universiteit van Nebraska en en destijds een van de prominente botanici. Hermann von Wissmann was dan weer een Duits ontdekkingsreiziger (1853 – 1905).

De taxonomie – zeg maar de indeling – van cactussen werd vroeger gemaakt op basis van het uiterlijk van de plant. Later speelde de vorm, de indeling en de kleur van de bloemen een belangrijke rol, dan ging men de zaden vergelijken, kwam de microscoop er aan te pas. Tegenwoordig is DNA-onderzoek de maatstaf om de planten in te delen in geslachten. Dit is uiteraard voer voor wetenschappers. Het is al moeilijk genoeg voor een doorsnee cactusverzamelaar om enig zicht te krijgen in de classificatie.
Volgens de IPNI (The International Plant Names Index) is dit wondermooie plantje  een synoniem van Escobaria missouriensis. Sommigen bestempelen het dan weer als een variëteit er van.

Om een idee te geven: waar onze Escobaria missouriensis var. wismannii. zit in het plantenrijk:

Plantenrijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Caryophyllales
Familie: Cactaceae
Geslacht: Neobesseya
Soort: missouriensis
Variëteit: wissmannii

Escobaria missouriensis var. wismannii.