Kunstenaar

Kunstenaar:

PLANTARIUM KEIRSEIANUM (Plantenverzameling van Keirse)

Van kinds af is Johan Keirse een plantenliefhebber. Halfweg de jaren ’70 legde hij zich toe op het verzamelen en kweken van cactussen en andere vetplanten. 15 jaar lang was hij secretaris van GRUSONIA, de West-Vlaamse Vereniging van Liefhebbers van Cactussen en Vetplanten. Niettegenstaande de serre plaats moest ruimen voor een atelier en de verzameling zich noodgedwongen beperkte tot winterharde cactussen blijft de wereld van de succulenten hem heden ten dage nog steeds boeien.

Zijn natuurgetrouwe pentekeningen van cactussen en vetplanten werden opgenomen in diverse tijdschriften.

Bij een bezoek aan een Nederlandse kwekerij, begin de jaren ’80, viel zijn oog op een gekapte steen in de privécollectie. Johan wou dat ook wel eens proberen. Hij peuterde een steen los bij een steenhouwer en ging aan de slag. Zonder opleiding, met een gewone steenbeitel en hamer.

Het ‘kunstwerk’ PLANTARIUM KEIRSEIANUM in Franse zandsteen belandde in de rotstuin en bleef er liggen. De tand des tijds heeft zijn sporen nagelaten.

Al die jaren bleef de droom leven om ooit de kunst van het letterkappen onder de knie te krijgen.

In 2007 was het eindelijk zo ver.

Na jaren op de wachtlijst kon hij eindelijk instappen in de cursus ‘Letters in steen’. Vier jaar volgde hij opleidingen in Moerkerke, Oostkamp en Brugge en kreeg er les van Stephanie Busard, Immannuel Corbillon en Jeroen Boudens.

Dit zou de aanzet worden voor ‘HOUT en STEEN’.

Het was immers onder impuls van een goede vriend Henri Wilbers, dat de eerste stappen gezet werden om ook eens met hout te experimenteren. Het eerste werkstuk werd ‘Tempus fugit’. Van daaruit was het slechts een kleine stap naar het Centrum Volwassenonderwijs in Roeselare voor de cursus ‘Houtsnijden’. Het zou niet lang duren voor een draaibank werd geïnstalleerd en de eerste draaiwerkjes het licht zagen. In de Vlaamse Houtsnijdersgilde en de Vlaamse Gilde van Houtdraaiers treft hij vakgenoten en kan hij inspiratie en kennis opdoen.

De volgende stap was het experimenteren met pyrografie.

Ondertussen kon je hem bezig zien en zijn werken bewonderen op locaties als:

In de groepstentoonstelling van het Tekenatelier De Stek Oostkamp (2008)
Op de Kunstmarkt in Dudzele (2009 – 2010 – 2011 – 2012)
Buren bij Kunstenaars (2012 t.e.m. 2019)
Place du Tertre Brugge (2013 t.e.m. 2019)
Folkloremarkt Heist (2015 t.e.m. 2018)
Feest van het Landschapspark Bulskampveld (2016)
ANZAC Day’s Zonnebeke (2019)
Erfgoed-dag (2019)