Ficus petiolaris

Iedereen kent wel de ‘ouderwetse’ rubberplant die menig huiskamer sierde, namelijk de Ficus elastica. In diezelfde woonkamer vinden we ook de kleinbladige Ficus benjamina die er meestal bij staat als een slungelachtig boompje. Maar niemand die bij het eten van een smakelijke vijg aan deze ficussen denkt. Nochtans de vijgenboom is een Ficus carica.

Terloops, met rubber heeft de F. elastica niets te maken, de echte rubberboom waaruit de latex wordt gewonnen is de Hevea brasiliensis.

Ficus behoort tot de moerbeifamilie of de Moraceae en telt zo’n 750 soorten verspreid over de hele wereld.

De weinige literatuur die over F. petiolaris te vinden is niet eenduidig. Volgens internetbronnen kan de plant uitgroeien tot een imposante grillige boom van 10 tot 30 meter hoog en heeft dan een basis van 4 meter diameter. In ‘Tropica, Color Cyclopedia of Exotic Plants and Trees’ is de F. petiolaris eerder een kleine boom van 1,75 meter met een zeer verdikte basis. De bladeren zijn metalliek blauw-groen met rode bladnerven en –stengels.

Onze F. petiolaris groeit van Sonora tot Oaxaca in Mexico en wordt wel eens de ‘Blue Mexican fig’ genoemd.

Wat cultuur betreft, de plant houdt van een half zon / half schaduw. Plant je hem in een grote pot dan zal hij fors uitgroeien. In een kleinere pot zal de groei en de grote van het blad eerder beperkt zijn. In de korte rustperiode alle bladeren verwijderen zal in het volgend groeiseizoen een frisse aanblik geven. Deze plant leent zij zeer goed als bonsai, maar vergeet het water geven niet.

De plant die model stond voor de pentekening had een hoogte van ongeveer 60 cm, de basis een diameter van 15 cm.